Πληροφοριες

H Κλινική

Η κλινική “Άκρας Χειρός-Μικροχειρουργικής” ιδρύθηκε το 1986 στο Νοσοκομείο ΚΑΤ στα πλαίσια του νεοσύστατου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αντικείμενό της ήταν η χειρουργική χεριού και η χειρουργική με μικροχειρουργική τεχνική, που τότε έκαναν τα πρώτα βήματα τους στην Ελλάδα. Η κλινική από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της εφημερεύει καθημερινώς, καλύπτοντας τα επείγοντα περιστατικά για όλη την επικράτεια. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει τους τραυματισμούς των νεύρων, των αγγείων, των τενόντων, όλα τα κατάγματα του άνω άκρου, τα ελλείμματα μαλακών μορίων στο άνω άκρο και τους ακρωτηριασμούς. Συγχρόνως, αντιμετωπίζει το σύνολο των χρόνιων παθήσεων του χεριού και άνω άκρου.

 

Την τελευταία χρονιά, ακολουθώντας τα παγκόσμια πρότυπα που θεωρούν το χέρι ενιαία οντότητα με το υπόλοιπο άνω άκρο, η θεραπεία επεκτάθηκε και στις παθήσεις ώμου-αγκώνα.

Σήμερα οι ιατροί της κλινικής (Χεριού – Άνω Άκρου – Μικροχειρουργικής) καλύπτουν όλο το εύρος των τραυματισμών και παθήσεων από το βραχιόνιο πλέγμα μέχρι τα δάκτυλα.


Η κλινική εκπαιδεύει ειδικευόμενους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, κυρίως ορθοπαιδικούς, από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, διοργανώνει από το 1987, την “Πρακτική Άσκηση Μικροχειρουργικής” τρίμηνης διάρκειας με θεωρητική και πρακτική άσκηση στην μικροχειρουργική, η οποία λαμβάνει χώρα στο Ερευνητικό Κέντρο “Θ. Γαρουφαλλίδης” στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Κάθε έτος εκπαιδεύονται 30 ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Οι ιατροί της κλινικής όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανώσει πληθώρα συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και πρακτικών ασκήσεων. Είναι επίσης ενεργά μέλη των αντίστοιχων επιστημονικών εταιρειών Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ) και Χεριού (ΕΕΧΧ) και συμβάλλουν στην εκπαίδευση και προώθηση της Χειρουργικής Χεριού Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής.

 

Η σημερινή δύναμη της κλινικής είναι:

Σ. Σπυρίδωνος, Π. Αρεταίου, Φ. Γιαννούλης, Ε. Φανδρίδης, Π. Κανέλος


Η κλινική εφημερεύει καθημερινώς για τα έκτακτα περιστατικά. Έχει πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Η ετήσια επισκεψιμότητα στα πρωινά ιατρεία είναι περίπου 20.000 ασθενείς.